Hoppa till innehåll
INTRODUKTION INTRODUKTION


Här samlar vi tips för pedagoger. Hör av er om det är något som ni saknar!

Missa inte heller Guiden till källkritik, informationssökning, rapportskrivning och bästa länkarna!

Fjärrlåneansökan
  • Logga in för att skicka en förfrågan om fjärrlån
ONSDAGSPEDAGOGEN OCH "BIBLIOTEKET SVARAR PEDAGOGER" ONSDAGSPEDAGOGEN OCH "BIBLIOTEKET SVARAR PEDAGOGER"

+ Streamade filmer i skolan

Mediateket betalar för en licens, så att vi kan visa filmer i skolan. Men vad gäller kring streamade filmer?

Mediapoolen / NE
Om du streamar från de bolag som vi har särskilt avtal med (Mediapoolen och Nationalencyklopedin) så behöver du inte fundera på rättigheter. Här kan du streama fritt. Eleverna kan även få eller skapa egna konton och på så sätt streama var de än befinner sig någonstans. Här finns vääääldigt många faktafilmer i första hand. 

Youtube
Youtube är normalt sett okej att streama från. Youtube betalar för rättigheterna till musikbolagen (år 2013 var det på drygt 1 miljard) och jobbar annars på att ta bort olagligt material. Men filmer kan vara olagligt uppladdade. Här behöver du således själv tänka efter. 

Netflix, etc
Det är okej enligt Swedish Film att visa filmer från Netflix och andra helt lagliga tjänster, under förutsättning att filmbolagen bakom filmerna finns med i Swedish Films lista (se längst ner på en annan artikel). Läraren eller en elev kan ha ett konto hos streamingtjänsten, det kvittar. 

Swefilmer, etc
Swefilmer och liknande streamingtjänster har bedömts som tveksamt lagliga, då de hittat ett kryphål i lagen. Kryphålet handlar om att det är olagligt att sända ut dessa filmer, men att titta på dem inte är olagligt (jämför med piratradio - olagligt att sända, lagligt att lyssna). Det går i dagsläget inte att säga med säkerhet att dessa är okej - rekommendationen är därför att inte använda dem i skolan. Swedish Films avtal omfattar heller INTE dessa tjänster. 

Filmpedagogerna i Göteborg gör följande bedömning: "[...] skulle vilja påpeka att något inte är straffbart per automatik gör det lagligt. Problemet är att det inte finns juridiska begrepp för strömmande media ännu (vilket ju gör lagen otroligt föråldrad). Att bolagen som erbjuder upphovsrättsligt skydd (Swedish Film) inte kan erbjuda en kopia är ju knasigt bara det. Man skulle kunna hävda att man sköter det själv via en tveksam tjänst som Swefilmer.comEftersom vi skall stå för god sed i dessa sammanhang skulle jag vilja föreslå att man försöker hitta en dvd-kopia som går att visa i skolan. Personligen skulle jag köpa filmen begagnad och lägga den till skolans eller bibliotekets egna samlingar. [...] Ingen kan vad jag förstår straffas för att streama film. Inte ens i skolan, eller om det sker från olaglig sajt. Vi tycker att det är problematiskt att rekommendera den typen av medieanvändning. Vi upplyser om lagrummet. Sedan får var och en bestämma själv." (Fredrik på Filmpedagogerna, e-brev 2014-05-07)

Fler frågor?
Kolla med Peter i Mediateket så kan vi uppdatera denna sida med mer information.


+ Hur hämtar jag hem skolans e-post på mobilen?

Att ladda hem e-posten på en smartphone är ju en självklarhet för många av oss, men att ladda hem skolans e-post har många gått bet på. Det beror på att kommunen har flera spärrar för att skydda de känsliga servrarna. Här visar jag hur jag har gjort det på min Samsung. Ni får själva hitta vägar att anpassa det till era mobiler. 

Exchange-server: epost.samkom.se
Domän: samkom
Användarnamn: (för elever) e-xyzxyz01 (för personal) xyzxyz01
E-postadress: (normalt är det för elever) fornamn.efternamn@utb.ulricehamn.se

I vissa system skall man skriva domän\användarnamn i samma ruta. 

Hoppas att ni har nytta av det här!

/ Peter


AKTUELLA TIPS
122200
Arbeta formativt med digitala verktyg
121920
Räkna med språk
121488
Att bilda en bibliotekarie
118242
Ungdomar läser och skriver

KONTAKTA OSS KONTAKTA OSS


Bibliotekarie, pedagogiskt ansvarig, etc
Peter Rydén
0321-59 54 65

Biblioteksassistent, ansvarig för ungdomsböcker, etc
Carin Lindh
0321-59 51 65

Specialpedagoger
Anna Kjöllerström
0321-59 54 71

0766-43 54 71

Anneli Lidberg
0321-59 54 71

0766-43 66 76

Kontakta Mediateket
Kontakta Mediateket
* Fältet måste fyllas i
*
*
*